HAARLEM BRUGGEN ROUTE

Haarlem 40 Bruggenloop (Middenduin Overveen - Haarlem) 

Het is alweer een poos geleden dat ik een bruggenloop voor mezelf had bedacht, het was toen een 10 km loop vanaf de Brouwerskade via het Houtmanpad richting Middenduin. Gefascineerd door de vele bruggetjes die we hebben in Haarlem ging ik op pad. Ik maakte foto’s van de bruggetjes die ik tijdens mijn loop tegenkwam. Tijdens mijn onderzoek naar brugnamen kwam ik erachter dat veel bruggen in Haarlem een naam of een nummer hebben, zo'n 254 stuks bruggen. 

 

Veel later kreeg ik het idee om de gelopen route verder te gaan ontwikkelen. Met behulp van de site, afstandmeten.nl en Google Maps ben ik mijn route gaan reconstrueren en heb deze uitgebreid met mooie bruggen in Haarlem. Zo kwam ik erachter dat bruggen in Haarlem een naam of een nummer hebben, wel zo’n 254 stuks en iedere brug heeft zo zijn eigen verhaal (zie ook de Zandersbrug “MH17”….)

 

 Elke brug heeft zo zijn eigen verhaal.

De eerste echte bruggenloop is voor het eerst gelopen in het jaar 2024, in het 40 jarig lustrum jaar van de lopersgroep KennemerRunners.

 

Deze bruggenloop is samengesteld zodat de wandelaar of hardloper in een afwisselende omgeving loopt, in de prachtige duinen van Middenduin maar ook in een historisch gedeelte van de oude binnenstad Haarlem.

 

Bij sommige punten van de route kun je nog even “stilstaan”. Waarom staat vermeld bij de onderstaande bruggen waar je overheen loopt. 

 

Middenduin Brug 1 over de Zanderijvaart

 

Middenduin Brug 2 (nabij oude grenspaal: Gemeente Bloemendaal)

 

Middenduin Brug 3 

 

Duinlustweg Brug 1 over de Zanderijvaart

 

Duinlustweg Brug 2 “Brouwerskolkje”

 

De Hospes Brug bouwjaar 1907

Naamgeving wordt ontleend aan de hospes of herbergier van de nabijgelegen herberg “De Gouden Leeuw” 

 

Vanaf deze Hospes Brug kun je de Brouwersvaart bewonderen met uitzicht op de Grote of St. Bavokerk.

 

De eerste BRUG stamt uit 1919, maar is waarschijnlijk eind jaren twintig en niet later dan 1932 vervangen door het huidige exemplaar. De brug is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, waarbij de natuurlijke loop van de Brouwersvaart in het ontwerp is geïncorporeerd.

 

De Smidsbrug bouwjaar 1965

Het witte nabijgelegen gebouwtje was vroeger een smederij. Een overblijfsel van bijgebouwen van Rolland. Smederij Plukker Datering 1966.

 

Schoonoord Brug bouwjaar 2015

Een deel van het huidige Houtmanpad werd de ‘Laan van Schoonoord’ genoemd door een familie die op Schoonoord woonde.

 

De Bartlehiem Brug bouwjaar 2015

Deze ontleent zijn naam aan Bartlehiem, bekend uit de Friese Elfstedentocht. Wegens op de Brouwersvaart gehouden school schaatswedstrijden in die tijd.

 

Dierenasiel Brug bouwjaar 2015

Deze ontleent zijn naam vanwege het dierenasiel dat daar zat.

 

De Houtman Kwakel brug bouwjaar 2006

De vorm is een kwakelbrug en deze loopt naast de Houtvaart.

 

De Abel Tasmanbrug bouwjaar 1975 en 

De Minister de Leeuwbrug bouwjaar 2005 (naast elkaar)

Deze straatnamen komen van de Abel Tasmankade en de naamgever van de hier gelegen school, vernoemd naar Gerardus van der Leeuw, bekend theoloog, enkele jaren minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschap.

 

De Kousenband Brug bouwjaar 1927

De familie Couseband (Kouseband) was een voorname rooms-katholieke Haarlemse familie en eind 16e eeuw ook brouwer aan de Koudenhorn, er bestond ook een “Kousebandslaan”.

 

De Coornhert Brug bouwjaar 1985

Straatnaam

 

De Brouwers Brug bouwjaar 1967

Vaartnaam

 

De Zijlbrug bouwjaar 1881

Straatnaam

 

De Manege Brug bouwjaar 1929 (Nieuwegracht)

Ontleend aan de militaire manege die daar in de buurt lag.

Als je over deze brug heen bent loop je een stukje door het Kenaupark nabij het 7 km. punt kom je een sculptuur / monument tegen Vrouw in het verzet “Hannie Schaft” tegen. Standbeeld “De Fotograaf” kom je tegen als je de middenberm passeert (Parklaan).

 

De Kruisbrug bouwjaar 1889

Straatnaam

 

De Jansbrug bouwjaar 1929 (Nieuwe Gracht)

Straatnaam

Vanaf deze brug heb je zicht op de Zandersbrug, bij het grasveld kom je nog een monument tegen.

 

De Zandersbrug bouwjaar 1923 (Nieuwe Gracht)

Genoemd naar de “zanders” die daar voorheen hun aanlegplaats hadden, zij gaven ook de naam aan de toenmalige Zanderstoren.

Even voor de Zandersbrug liggen 5 keien die een omgekomen gezin symboliseren, zij zaten in de MH17 (17 juli 2014) herinnering aan vliegramp MH17. De vader Antoine was lid van onze loopgroep KennemerRunners. "MH17" was een vlucht van Malaysia Airlines die op 17 juli 2014 neerstortte in Oost Oekraïne, dicht bij de Russische grens. "Alle 298 mensen aan boord waaronder 196 Nederlanders kwamen om het leven.”

 

De Korte Jansbrug bouwjaar 1968

Straatnaam

 

De Begijnebrug bouwjaar 1962

Vernoemd naar de Korte Begijnenstraat, overspant de Bakenessergracht.

 

De Catharijnebrug bouwjaar 1999

In 1999 is de brug in zijn geheel vervangen voor een exacte kopie. Hierbij is het houten brugwachtershuisje vervangen voor een ontwerp van architect Paul Wintermans. Het nieuwe brugwachtershuisje staat niet op de brug zelf, maar net als het vorige huisje aan de oever van de Koudenhorn en hangt gedeeltelijk over het water heen. Het koepelvormige huisje staat op een granieten uitkraging en is geheel met koper bekleed.

 

De Korte Brug bouwjaar 2008

Naam van de Korte Spaarne, deze brug overspant de Burgwal (Spaarnwouderstraat).

 

De Gravestenenbrug bouwjaar 1950

De Gravestenenbrug is een ophaalbrug, bestemd voor voetgangers in het centrum van de stad Haarlem. De huidige brug stamt uit 1950 en diende als vervanging van de brug die hier op dezelfde plaats al zo'n 600, en misschien zelfs al wel 800 jaar lag. De brug verbindt de oever van het Korte Spaarne over het Binnen Spaarne met die van de Bakenessergracht.

 

Naast de brug bevindt zich een brugwachtershuisje uit 1954, dat na het buiten gebruik stellen van het huisje onderdak gaf aan het door kunstenaar Ramon Spiering ingerichte museum, "het kleinste museum van Nederland" , dat met een knipoog naar de buurman het Teylers Museum "het oudste museum van Nederland" was bedoeld. Op het gebouw plaatste hij het beeld dat nu bekend staat als "De Voet van Mercurius". Het museum bestaat niet meer, het gebouwtje werd later ingericht tot douchecabine voor waterrecreanten en binnenvaartschippers.

 

De Melkbrug bouwjaar 2010

De Melkbrug is een ongelijk armige draaibrug over het Binnenspaarne in Haarlem. De brug heette in de middeleeuwen ook wel de Visbrug, vanwege de aanwezigheid van de Vishal, die in 1603 verhuisde naar de Grote Markt.

De meest recente brug stamt uit 1887 en is ontworpen door stadsarchitect Jacques Leijh. De brug verbindt de Hoogstraat met de Korte Veerstraat. Er zijn stijlelementen aanwezig uit de neorenaissance. De bovenbouw van de Melkbrug werd uitgevoerd door de Maatschappij IJzergieterij Prins van Oranje uit Den Haag en de onderbouw door G.P.J. Beccari uit Haarlem.

 

De Hagebrug bouwjaar 1965

Straatnaam

 

De Herensingel Brug bouwjaar 2005

Deze Voetgangers-fietsbrug overspant de Herensingel

De Herensingel (vroeger Bullensingel) is een gracht en straat in de Nederlandse stad Haarlem. De gracht loopt van de Amsterdamse Poort in zuidwestelijke richting naar het Spaarne

 

De Schalkwijkerfietsbrug bouwjaar 2012

De Schalkwijkerbrug is een verkeersbrug in de Nederlandse stad Haarlem. De brug is gelegen op het randje van het Centrum van de stad en stadsdeel Schalkwijk. De brug overspant de Herensingel die vlak na de brug uitmondt in het Spaarne.

 

De Langebrug (De Verfroller) bouwjaar 1995

De Langebrug is een ophaalbrug over het Spaarne in het centrum van de Noord - Hollandse hoofdstad Haarlem. De brug verbindt de Antoniestraat en de Burgwal aan de oostoever met de Turfmarkt, de Kampervest en de Kampersingel op de westoever van het Spaarne.

 

De Eendjes Brug bouwjaar 1964

Vernoemd naar de Eendjespoort die daar stond

De Eendjespoort (ook Leidse Waterpoort) was een waterpoort in de Nederlandse stad Haarlem. De poort werd in 1866 gesloopt. Vanuit de Eendjespoort vertrokken beurtschuiten naar Leiden tot de aanleg van de Trekvaart Haarlem - Haarlem.

 

De Grote Hout Brug bouwjaar 1930

Straatnaam

 

De Raambrug bouwjaar 1971

Straatnaam, gracht naam

 

De Nassau Brug bouwjaar 1885

De Nassaubrug is een vaste brug en overspant de Nieuwegracht en verbindt het Nassauplein en de Nassaulaan met Zijhuizen. De brug is vernoemd naar Huis Oranje-Nassau (bron Wikipedia). Ook wel afgeleid volgens gemeente Haarlem naar de “straatnaam”

 

De Katoen Brug bouwjaar 2008

Benoemd naar de katoenvelden bij het Kenaupark voor het drogen van de lakens vanwege de lakenindustrie (bron gemeente Haarlem). De Katoenbrug aanvankelijk Kinderhuissingelbrug genoemd is een vaste brug. De brug overspant sinds 2008 de Kinderhuissingel en is uitgevoerd als fietsbrug. De brug verbindt de Kinderhuisvest en het verlengde van de Nieuwe Gracht met de Garenkokerskade en de kade van de Kinderhuissingel.

 

De Kinderhuis Brug bouwjaar 1933

Straatnaam

 

De Garenkokers - Brug bouwjaar 2005

Vaart Naam

 

De Delfbrug bouwjaar 2005

Dit stuk water heet De Delft en loopt helemaal door naar de Verspronckweg.

 

De Tulpen Brug bouwjaar 2011

Straatnaam

 

De Hyacinten Brug bouwjaar 2005

Straatnaam

 

 

12 Bruggenloop 6 km Start Tetterodehal

https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=3637488

 

14 Bruggenloop 8 km Start Tetterodehal

https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=3637472

 

28 Bruggenloop 12 km Start Tetterodehal

https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=3360130

 

40 Bruggenloop 16 km Start Tetterodehal

https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=3376782

 

 

Herrineringen aan de eerste "Haarlem" Bruggenloop in het 40 jarig jubileum jaar van de KennemerRunners.