SCHOEISEL

Bron fotografie Hanna Vogel
Wat te doen met je oude schoenen?
Iedereen die geregeld wandelt, rent of fietst, heeft er wel een paar in de kast staan: afgetrapte schoenen die ooit je trouwe metgezellen waren. Ze hebben modder gekend, zon en regen getrotseerd, zijn mee geweest over bergpaden, duinstranden of eindeloze gravelwegen. Maar op een dag is het zover: versleten zolen, ingescheurde naden, geen demping meer. En dan?
Gooi ze niet zomaar bij het restafval. Oude schoenen kunnen vaak nog een tweede leven krijgen — of op z’n minst op een duurzamere manier worden afgevoerd.
1. Recyclen via de kledingcontainer
De meeste gemeenten hebben kledingcontainers waar ook schoenen (schoon en per paar gebonden!) in mogen. Zelfs als ze niet meer draagbaar zijn, kunnen de materialen vaak worden hergebruikt. Kies bij voorkeur containers van organisaties met een keurmerk (zoals Sympany of Leger des Heils ReShare).
2. Doneer ze — mits nog bruikbaar
Zitten ze nog lekker, maar zijn ze voor jou ‘op’? Vraag eens rond in je buurt, bij een lokale kringloopwinkel of via platforms als Marktplaats of Freecycle. Er zijn ook inzamelacties voor vluchtelingen of mensen in nood, die blij kunnen zijn met een degelijk paar schoenen, al zijn ze wat doorleefd.
3. Schoenen met verhalen
Heb je een paar waar je emotioneel aan gehecht bent? Dat klinkt sentimenteel — en dat is het ook. Soms is het mooi om een bijzonder paar te bewaren als tastbare herinnering. Een marathon, een pelgrimstocht, een lange zomer op de fiets. Ze hoeven niet meteen bij het grofvuil.
4. Upcyclen of creatief hergebruik
Voor de creatievelingen: oude schoenen zijn niet alleen om te dragen. Ze worden soms gebruikt als bloempot (ja, echt), of verwerkt in kunstprojecten. Er zijn zelfs mensen die er pennenbakjes of deurstoppers van maken. Niet jouw stijl? Begrijpelijk — maar misschien leuk voor een kinderatelier of workshop.